Wednesday, March 15, 2017

The day they will reveal it.

Titian Kejayaan



Mengejar kejayaan
Mengharung rintangan
Dengan iringan doa restu
Ayah serta ibu, ku menjejak ilmu


Sedetik yang berlalu
Impianku satu
Gemilang diri, peribadi
Dengan ikrar janji, kata ditepati



Kejayaan diimpikan
Usaha kita perlukan
Kejayaan hasrat kita



Kecemerlangan satu wawasan
Yakini diri tempuh cabaran
Bersama kita buktikan



Zaman berzaman teguh harapan
Semurni impi kita pastikan
Berjaya hingga akhirnya

https://www.youtube.com/watch?v=DFOx0u7U68Q

p/s; I remember we had to sing this song every Tuesday when I was in Form 3. 
Some sort of motivation of the day, I guess. 

another p/s: All the best for tomorrow Xanthrons, no matter what your results would be, I still love all of you. 

Thursday, February 23, 2017

a second chance

I guess
they deserve a second chance
to prove that they're worth it
to prove that they can do it

a single mistake
that led to a misfortune

to some
it's done and they should be punished eternally
to some others they might say
it's okay and should be forgotten
they'll learn from their mistakes

no one is born to be perfect
no one is born to be the know-it-all









Friday, February 3, 2017

Feb-Friday-rant

Alhamdulillah

Segala puji bagi Allah yang mencipta segala yang ada.

Kadang-kadang, bila dah banyak sangat kerja nak buat sampai tak tau nak mula dari mana, menulis blog adalah pilihan . Sebab? perlu distract diri dari stress-stress yang takkan pernah habis. Makin bertambah, adalah.

Pejam celik pejam celik, dah masuk bulan kedua. Laju betul tahun ni berlalu. Dua tahun dalam perkhidmatan, macam-macam dah belajar memgenai pengurusan dan hal-hal sekolah.

Ada hikmah di sebalik kejadian.

Tak lama lagi akan berlaku pertukaran jadual waktu disebabkan beberapa isu. Waktu bagi subjek Bahasa Inggeris dah dikurangkan dari 7 masa seminggu kepada 6 masa seminggu. Gembira? Boleh lah tapi bila dah dikurangkan, timbul pula isu baru. Tak cukup waktu mengajar.

Akibatnya?

Dapat kelas PJ untuk cukupkan waktu.

PJ. Mungkin boleh jadi kelas PE pulak, sebab mengajar dalam Bahasa Inggeris. Baru ada feeling international.

Takpelah. There's always a first time for everything.

But the good news is....

I got to teach handball! My first love since primary school.

He is the best planner of all. Allah tahu keupayaan kita. Kita diletakkan dalam apa-apa situasi sekalipun, adalah kerana kita mampu. Allah tahu apa yang kita tidak tahu.

Cantik sangat aturanNya. Subhanallah.

Siapa sangka, dalam keadaan guru-guru lain mengeluh kerana terpaksa mengajar subjek yang tiada kaitan dengan kelulusan yang ada dalam tangan, I have to say that I'm looking forward to teach PE to my students.

and also to have the feeling waking up in the morning, and there's no need to iron my baju kurung and wear formal attire. Blissful 

Sunday, January 22, 2017

Pesan Ustazah





Jazakillah khairan ustazah
atas nasihat yang diberi

Ada benarnya
Kadang kala anak muridmu ini lupa
meskipun anak muridmu ini juga seorang guru
terlalu fokus pada akademik
hingga terlupa menitiberatkan ikhtilat
maafkan anak muridmu

Dia guruku
walau hampir 10 tahun sudah tidak bersua
Tiap titip katanya sentiasa membekas di dalam hati




Sunday, January 15, 2017

A pure love

She called
saying that she's going to the beach
to fulfill her assignment's requirement

I said okay
and would wait for her
to finish her task first

later after dusk
she said she's somewhere near me
and so we met for a short while

before she went back home
there i saw her patient father
waiting for us to have some chat

they were riding a motorcycle
all the way from where they live
and she, massaging her father's shoulder
to keep her father awake to ride them back safely

I saw a father's love
I saw a daughter's concern
A happiness that no one could ever replace




Sunday, September 4, 2016

a year

a year has passed
it changed me

they said
i look sadder

despite the fact
i've gained a lot

achievements
experience
or even friends

you said i'd no life

you said i could've done better

they are my life
part of

another commitment

just not yet

let me be free

let me be me


Friday, February 19, 2016

fabi-ayyi ala-i rabbikuma tukaththiban

Kita mudahkan urusan orang lain, 
Allah permudahkan urusan kita 
dalam kita tak terjangka.

Alhamdulilllah

Alhamdulillah

Thumma Alhamdulillah

rancangan benchmarking yang ter'postpone' dari tahun lepas
mulanya sesak, segala urusan macam susah nak capai
sampai satu tahap rasa nak 'give up'
rasa taknak letak harapan tinggi untuk pergi.
tup tup, satu hari, ada sahabat perlu bantuan
kita hulur seadanya
lepas beberapa hari
segalanya tampak positif

seusai halaqah tadi
dikala program lain terpaksa dibatalkan
program benchmarking diteruskan
tanpa sebarang halangan


fabi-ayyi ala-i rabbikuma tukaththiban