Thursday, February 23, 2017

a second chance

I guess
they deserve a second chance
to prove that they're worth it
to prove that they can do it

a single mistake
that led to a misfortune

to some
it's done and they should be punished eternally
to some others they might say
it's okay and should be forgotten
they'll learn from their mistakes

no one is born to be perfect
no one is born to be the know-it-all









Friday, February 3, 2017

Feb-Friday-rant

Alhamdulillah

Segala puji bagi Allah yang mencipta segala yang ada.

Kadang-kadang, bila dah banyak sangat kerja nak buat sampai tak tau nak mula dari mana, menulis blog adalah pilihan . Sebab? perlu distract diri dari stress-stress yang takkan pernah habis. Makin bertambah, adalah.

Pejam celik pejam celik, dah masuk bulan kedua. Laju betul tahun ni berlalu. Dua tahun dalam perkhidmatan, macam-macam dah belajar memgenai pengurusan dan hal-hal sekolah.

Ada hikmah di sebalik kejadian.

Tak lama lagi akan berlaku pertukaran jadual waktu disebabkan beberapa isu. Waktu bagi subjek Bahasa Inggeris dah dikurangkan dari 7 masa seminggu kepada 6 masa seminggu. Gembira? Boleh lah tapi bila dah dikurangkan, timbul pula isu baru. Tak cukup waktu mengajar.

Akibatnya?

Dapat kelas PJ untuk cukupkan waktu.

PJ. Mungkin boleh jadi kelas PE pulak, sebab mengajar dalam Bahasa Inggeris. Baru ada feeling international.

Takpelah. There's always a first time for everything.

But the good news is....

I got to teach handball! My first love since primary school.

He is the best planner of all. Allah tahu keupayaan kita. Kita diletakkan dalam apa-apa situasi sekalipun, adalah kerana kita mampu. Allah tahu apa yang kita tidak tahu.

Cantik sangat aturanNya. Subhanallah.

Siapa sangka, dalam keadaan guru-guru lain mengeluh kerana terpaksa mengajar subjek yang tiada kaitan dengan kelulusan yang ada dalam tangan, I have to say that I'm looking forward to teach PE to my students.

and also to have the feeling waking up in the morning, and there's no need to iron my baju kurung and wear formal attire. Blissful 

Sunday, January 22, 2017

Pesan Ustazah





Jazakillah khairan ustazah
atas nasihat yang diberi

Ada benarnya
Kadang kala anak muridmu ini lupa
meskipun anak muridmu ini juga seorang guru
terlalu fokus pada akademik
hingga terlupa menitiberatkan ikhtilat
maafkan anak muridmu

Dia guruku
walau hampir 10 tahun sudah tidak bersua
Tiap titip katanya sentiasa membekas di dalam hati




Sunday, January 15, 2017

A pure love

She called
saying that she's going to the beach
to fulfill her assignment's requirement

I said okay
and would wait for her
to finish her task first

later after dusk
she said she's somewhere near me
and so we met for a short while

before she went back home
there i saw her patient father
waiting for us to have some chat

they were riding a motorcycle
all the way from where they live
and she, massaging her father's shoulder
to keep her father awake to ride them back safely

I saw a father's love
I saw a daughter's concern
A happiness that no one could ever replace




Sunday, September 4, 2016

a year

a year has passed
it changed me

they said
i look sadder

despite the fact
i've gained a lot

achievements
experience
or even friends

you said i'd no life

you said i could've done better

they are my life
part of

another commitment

just not yet

let me be free

let me be me


Friday, February 19, 2016

fabi-ayyi ala-i rabbikuma tukaththiban

Kita mudahkan urusan orang lain, 
Allah permudahkan urusan kita 
dalam kita tak terjangka.

Alhamdulilllah

Alhamdulillah

Thumma Alhamdulillah

rancangan benchmarking yang ter'postpone' dari tahun lepas
mulanya sesak, segala urusan macam susah nak capai
sampai satu tahap rasa nak 'give up'
rasa taknak letak harapan tinggi untuk pergi.
tup tup, satu hari, ada sahabat perlu bantuan
kita hulur seadanya
lepas beberapa hari
segalanya tampak positif

seusai halaqah tadi
dikala program lain terpaksa dibatalkan
program benchmarking diteruskan
tanpa sebarang halangan


fabi-ayyi ala-i rabbikuma tukaththiban





Monday, January 25, 2016

Beza

" Boleh saya tahu apa pekerjaan cik?"
Salah seorang AJK program mendapatkan maklumat peserta yang sudah hadir.

"Guru. Saya mengajar di sekolah menengah"

"Oh begitu. Dihantar oleh sekolah ke?"

"Tak. Saya memang nak join program ni. Kawan saya yang suggest"

"Wah bagusnya! Tak ramai cikgu-cikgu yang suka pergi program macam ni. Cik ni mesti bukan jenis cikgu yang biasa-biasa. Sanggup korban cuti"


Cikgu yang bukan biasa-biasa.


Muallim vs Murabbi.


Mengajar vs Mendidik.


Adalah berbeza guru yang mengajar kerana gaji dan mengajar kerana keinginan membentuk jati diri pelajar.

Adalah berbeza guru yang hanya mahu habiskan silibus dan tak peduli kebajikan pelajar berbanding guru yang melihat kondisi persekitaran pelajar disamping mengambil kira content yang hendak disampaikan.

Adalah berbeza guru yang ketika belajarnya hanya belajar untuk pass exam dengan guru yang masa belajarnya dihabiskan mencari pengalaman bermasyarakat.

Dan apa bezanya guru lulusan luar negara kalau tiada apa bezanya dengan lulusan tempatan.

Kalau sama saja, berbaloikah ratusan ribu ringgit yang sudah di'invest' pada guru itu selama bertahun-tahun lamanya?



p/s: terkesan dengan hasil nukilan seorang sahabat di UK/Eire. Boleh baca di sini