Thursday, August 9, 2018

Dia

Baru-baru ni sempat berbual dengan salah seorang timbalan ketua rumah yang baru dilantik. Saja bertanya khabar, perasaan, dan hasrat dia setelah dilantik. Rezeki untuk dia, sebab dilantik tak lama lepas jadi pengawas baru. Mesti ada macam-macam rasa.

Tapi, apa yang buat aku rasa tersentuh, bila dia kata dia ada pasang angan-angan nak sambung tahfiz lepas habis SPM. Tahun ni dia baru tingkatan empat. Tak ramai ada impian macam tu, dik. Kau hebat.

Just keep that intention till you achieve it.

Sebelum dia masuk sekolah ni, dia dapat 2 tawaran. Satu ke sekolah ni, satu lagi ke sekolah tahfiz. Tapi disebabkan sekolah tu jauh dan dia baru nak masuk tingkatan satu, sekolah ni lebih menjadi pilihan. Kemudian, habis tingkatan tiga, dia pernah terfikir nak keluar dari sekolah ni dan masuk ke sekolah aliran tahfiz. Malangnya, hari yang dia baru nak bagitau keluarga, hari tu lah hari terakhir atau sehari selepas tarikh akhir memohon. Belum rezeki lagi.

Entah. Aku just terfikir. Mungkin, jawatan yang dia terima sekarang ni  adalah hikmah disebaliknya?

Aku percaya, banyak potensi dia boleh digilap lepas ni. Mungkin lebih banyak hati yang boleh disentuh dengan dia menjadi pemimpin?







Monday, July 30, 2018

Beramallah, walau secebis cuma

Hari ini
seorang kakak menegurku di pejabat
katanya, dia berjumpa dengan seorang sahabat lamaku

Puteri namanya
kini mengasuh anaknya di taska
.......lama aku meneliti bait nama itu

Kakak itu menyambung
Puteri ada cerita, dia ada seorang kawan ditempat kakak itu bekerja,
iaitu aku

dahulu
waktu kami kecil-kecil dahulu
kami tidaklah serapat mana
hinggakan sekarang, sudah lama tak berjumpa

namun ingatannya terhadapku
membuatkan aku merenung seketika


"Puteri ingat Aqilah sebab masa sekolah rendah dulu, Aqilah selalu bagi pinjam duit pada Puteri sebab Puteri takde duit nak beli makanan masa rehat"


Allahu Akbar
sampai sekarang dia masih ingat lagi
sedangkan dahulu itu, dah hampir 20 tahun lamanya

(TT________TT)


Peringatan pada diri
buat baik tak kira masa
jangan persoal besar atau kecil
kerana mungkin itu yang membersihkan jiwa
mungkin itu, yang bantu kita untuk ke Syurga






Saturday, May 12, 2018

Change For The Better

Life
has been hectic 
as usual

New principal
New school timetable
New batch of students
New this, new that

and oh
NEW GOVERNMENT!

Cast my vote as a first time voter 


this has been around with me these few days, indelible ink

in overall
we are adapting to changes
perhaps at some point
most of us will grumble 
and disagree with certain issues

but sometimes
the ones that we disagree the most
are the ones we needed the most
we just need time 
to adapt and rejoice

Tuesday, July 4, 2017

and my reason is you

full of thoughts
but speechless
full of ideas
but numbness

there's so many reasons to tell
there's so many moments to share

but here I am
unable to say it through
unable to put it right

after all that we've shared
after all that we've been through

just remember

that I still love you

but, do you... too?


Wednesday, March 15, 2017

The day they will reveal it.

Titian Kejayaan



Mengejar kejayaan
Mengharung rintangan
Dengan iringan doa restu
Ayah serta ibu, ku menjejak ilmu


Sedetik yang berlalu
Impianku satu
Gemilang diri, peribadi
Dengan ikrar janji, kata ditepati



Kejayaan diimpikan
Usaha kita perlukan
Kejayaan hasrat kita



Kecemerlangan satu wawasan
Yakini diri tempuh cabaran
Bersama kita buktikan



Zaman berzaman teguh harapan
Semurni impi kita pastikan
Berjaya hingga akhirnya

https://www.youtube.com/watch?v=DFOx0u7U68Q

p/s; I remember we had to sing this song every Tuesday when I was in Form 3. 
Some sort of motivation of the day, I guess. 

another p/s: All the best for tomorrow Xanthrons, no matter what your results would be, I still love all of you. 

Thursday, February 23, 2017

a second chance

I guess
they deserve a second chance
to prove that they're worth it
to prove that they can do it

a single mistake
that led to a misfortune

to some
it's done and they should be punished eternally
to some others they might say
it's okay and should be forgotten
they'll learn from their mistakes

no one is born to be perfect
no one is born to be the know-it-all









Friday, February 3, 2017

Feb-Friday-rant

Alhamdulillah

Segala puji bagi Allah yang mencipta segala yang ada.

Kadang-kadang, bila dah banyak sangat kerja nak buat sampai tak tau nak mula dari mana, menulis blog adalah pilihan . Sebab? perlu distract diri dari stress-stress yang takkan pernah habis. Makin bertambah, adalah.

Pejam celik pejam celik, dah masuk bulan kedua. Laju betul tahun ni berlalu. Dua tahun dalam perkhidmatan, macam-macam dah belajar memgenai pengurusan dan hal-hal sekolah.

Ada hikmah di sebalik kejadian.

Tak lama lagi akan berlaku pertukaran jadual waktu disebabkan beberapa isu. Waktu bagi subjek Bahasa Inggeris dah dikurangkan dari 7 masa seminggu kepada 6 masa seminggu. Gembira? Boleh lah tapi bila dah dikurangkan, timbul pula isu baru. Tak cukup waktu mengajar.

Akibatnya?

Dapat kelas PJ untuk cukupkan waktu.

PJ. Mungkin boleh jadi kelas PE pulak, sebab mengajar dalam Bahasa Inggeris. Baru ada feeling international.

Takpelah. There's always a first time for everything.

But the good news is....

I got to teach handball! My first love since primary school.

He is the best planner of all. Allah tahu keupayaan kita. Kita diletakkan dalam apa-apa situasi sekalipun, adalah kerana kita mampu. Allah tahu apa yang kita tidak tahu.

Cantik sangat aturanNya. Subhanallah.

Siapa sangka, dalam keadaan guru-guru lain mengeluh kerana terpaksa mengajar subjek yang tiada kaitan dengan kelulusan yang ada dalam tangan, I have to say that I'm looking forward to teach PE to my students.

and also to have the feeling waking up in the morning, and there's no need to iron my baju kurung and wear formal attire. Blissful