Tuesday, August 3, 2010

Ujian itu menguji

ya allah, rase macam nak nanges je.....

percaya atau tidak, tadi saya baru je dikejar 1 kereta yang ntah ape yang dia nak, saya pun tak faham.. tapi sangat menakutkan sepanjang perjalanan tu.. *ketap gigi*

camni ceritanye, tadi saya pergi hantar uniform mak kat kedai dobi.. then masa nak hantar baju dari kereta ke kedai, tibe2 je nampak 1 kereta datang dengan lajunye, hampir2 langgar saya. syukur alhamdulillah xkena langgar. tapi saya pun tak expect kereta tu datang sebab jalan tu sepatutnye sehala je, tapi kereta tu pulak dari arah bertentangan... alhamdulillah sangat2 Allah masih jaga saya dari sebarang kecelakaan.

then, saya pun drive ke pekan, saja2 nak jalan2 la kononnye. pastu time kat 1 simpang ni, saya da rase confirm 100% jalan selamat untuk dilalui... tibe2 dah nak pusing, ade la kot dalam 1 meter lagi nak kena langgar dengan 1 kereta hitam, wira kot, xpasti, yang dekat cermin depan ade pelekat 'ralliart' kalo xsilap.. alhamdulillah, sekali lagi Allah pelihara saya dan kereta tu sempat berhenti. saya yang terkejut time tu, sempat gak angkat tangan = kadang2 bahasa pemandu, angkat tangan membawa maksud 'terima kasih' la gak walaupun tengah dalam keadaan terkejut dan tergamam.

then ok je la.. tibe2 je time da nak sampai kat traffik light, saya nak masuk lane sebelah kanan, tapi kereta sebelah tu tak kasi can pulak. so saya terpaksa la lupakan nak ikut lane tu dan ikut jalan lain. saya terperasan yang kereta yang kejam tak bagi can tadi ada kat belakang saya.. aih, tadi punye kejam tak kasi can nak masuk, tengok2 dia pun ikut saya ape hal? masa dia seiring dengan kereta saya, penumpang yang disebelah pemandu ade kasi some kind of isyarat yang saya tak paham.. tibe2 je saya rasa, tu kereta yang hampir langgar saya kat simpang tadi..

alamak, sudah! ape kes lak dia ikut ni.. saya da mula cuak.. kalau nak berhenti, risau pulak jadi pape kat saya. saya dah la sorang2. kereta tu pulak 2 lelaki, muka memang da macam gangster abes dah..so saya pun buat tak endah je.. jalan je.. tengok cermin belakang, kereta tu masih ikut kat belakang and try nak seiring dengan kereta saya. cuak weh, cuak! saya pun bawak sebaik mungkin untuk jauhkan diri dari kereta tuh.. sampai la kawasan perumahan, kereta tu still lagi ikut kat belakang.. aish, tak boleh jadi ni, tak boleh balik rumah kalau kereta tu still ikut..

final decision, saya pun decide untuk kembali ke pekan... dari diorang tau rumah saya, lagi bahaya kot. sampai kat pekan, saya berjaya buat kereta tu pintas saya bila si driver try nak seiring ngan kereta saya. kereta tu sengaja je tekan minyak kuat2 kat sebelah.. saya yang dah sedia cuak ni wat bodo je dan tak pandang langsung kereta tu.. takut astaghfirullah al azim!! mujur kereta depan saya tibe2 bawak perlahan, memberi peluang untuk saya akhirnya melarikan diri dari kena ikut dengan kereta tadi. kereta tu pun nak tak nak kena la gak jalan terus dan stop kacau saya lagi...

alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah!

terus balik rumah pastu.. time drive tu tangan dah terketar2 nak pegang stereng.. moga2 kejadian ini memberi seribu satu pengalaman pahit bagi saya dan akan menjadikan saya lebih peka dan sensitif dengan sekeliling, insya'allah~

5 comments:

MTM said...

BENGONG BTOL..... menyusahkan hidup je org cmtu...

Syafiqah said...

cuak sehhhhh!!!!!!
nasib baik.. :)

QilaRaft said...

tau xpe~
psycho gile orang tuh!

rUhAn said...

seb bek ko x ppe..npe xcte kt aku sal neh??uh..uh..takot aku dgr...T_T..

QilaRaft said...

ruhan: ntah r.. lupe kot.. haha